Aqua Maris Richter Gedeon - Rólunk Gondoskodik

Tudnivalók az
orrspray-ről

Tudnivalók az
orrspray-ről

Aqua Maris

A hatóanyagos orrspray

Közismert, hogy a felső légúti fertőzések kapcsán kialakult orrdugulás enyhíthető a gyógyszertárakban recept nélkül kapható, érösszehúzó vegyületet tartalmazó ún. hatóanyagos orrcseppek vagy orrspray-k használatával is.

Ezek hatásmechanizmusa közös: a hatóanyag az orrüreget bélelő nyálkahártyára jutva a hajszálereket jelentősen szűkíti, ezáltal a nyálkahártya vastagságát csökkenti, megszüntetve az orr dugulását.

Sok készítmény egyéb összetevőket, pl. eukaliptuszolajat, levendulaolajat, mentolt tartalmaz, legtöbbjük tartósítószert is. Az illóolajok a használatot kifejezetten kellemessé teszik és ebben rejlik fő veszélyük is, a túlzott használat. Az erőteljes hajszálér-szűkítő hatás ugyanis durva beavatkozás az orrnyálkahártya – például hőmérséklet- és páratartalom-változás hatására kialakuló – önszabályozó folyamatába. Ez az oka, hogy egyik készítményt sem szabad egy hétnél tovább használni, ellenkező esetben kialakulhat a hozzászokás; a felső légúti fertőzés, mint ok gyógyulását követően is fennálló orrdugulás.

Ilyen esetekben a tengervizes sóoldat elősegíti a sokszor indokolatlanul gyakran- vagy túl hosszú ideig használt hatóanyagos orrcseppek, orrspray-k következtében kialakult függőség megszűnését és a korábbiakban említett egészséges önszabályozás visszaállását.

Tovább

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!