Aqua Maris Richter Gedeon - Rólunk Gondoskodik

Cikkek
 

Cikkek

Aqua Maris
Bolt felkeresése

Állandó orrcsöpögés, ismerős? Orvosoljuk mielőbb!

Sok ember küzd a folyton csöpögő orrával, amely probléma állandó szipogással, orrfolyással és orrfújással jár. Ez egy idő után pedig elég kellemetlenné és idegesítővé tud válni – nem csak a beteg, hanem a környezete számára is.


Miért csöpög folyton az orrunk?


A csöpögő orr problémáját több dolog is okozhatja:

  • vírusos nátha
  • allergia
  • vazomotoros, más néven ismeretlen eredetű nátha.


A vírusos nátha múló kellemetlenség, amelyet a több mint 120 féle náthavírus valamelyike okoz. Cseppfertőzéssel terjed, tünetei pedig az orrnyálkahártya gyulladása miatti orrfolyás - eleinte vízszerűen, majd sűrűbb váladékkal, emellett tüsszögés, orrdugulás, köhögés is jellemző erre a betegségre. A vírusos nátha általában 4-10 nap alatt lezajlik, a gyógyulás után a tünetek, így az orrfolyás, orrcsöpögés is megszűnnek.
Az allergia ennél hosszabb ideig képes keseríteni életünket az allergiaszezonban. Ez a betegség az immunrendszer fokozott, kóros reakciója az allergénekre. Ez az allergiásoknál állandó orrdugulást, orrfolyást, orrviszketést és tüsszögést okoz. Az allergia lefolyásának hossza függ attól, hogy a beteg mire allergiás, függ az allergia mértékétől és az allergiaszezon időtartamától is – tehát ez határozza meg azt is, hogy meddig küzdünk a folyamatos orrdugulással, orrfolyással.


Ha csak csöpög és csöpög és csöpög…


Az állandóan csöpögő orr jelenségének okozója lehet a vazomotoros, vagy ismeretlen eredetű nátha Mi is ez? A vírusos náthához és az allergiához hasonlóan bőséges, vizes orrfolyással, fokozott orrváladékozással járó betegség, melyet a vegetatív idegrendszer egyensúlyzavara okoz.
A kiváltó okai tehát nem allergének, hanem különböző ingerek, úgy, mint:

  • termikus (hidegből bemegyünk a melegbe, vagy fordítva)
  • kémiai (illatra)
  • hormonális
  • vagy pszichikai ingerek

Ezek mind az orrnyálkahártyánk rohamos megduzzadását és az orrunk vizes váladék-kiválasztását idézik elő.
A panaszok krónikusak, azaz tartósak, elhúzódó jellegűek. A tünetek néha elmúlnak, időről-időre azonban újra megjelennek és bosszantó részei életünknek.
A betegséget nazális hiperaktivitás szindrómának is nevezik, méghozzá azért, mert leginkább az orrot készteti fokozott „munkára”, vagyis a leggyakoribb tünet a bőséges vizes orrfolyás és az orrdugulás, ugyanakkor a vírusos nátha és az allergia egyéb tünetei (köhögés, tüsszögés, szemviszketés, láz) nem jellemzőek. Vazomotoros nátha esetén sem allergént, sem kórokozót nem lehet kimutatni, így válik világossá, hogy nem ez a két betegségtípus okozza a panaszokat.

Aqua Maris®


Foglalkozzunk az orrfolyással!

A folyamatos orrfolyást a legtöbben nem érzik komoly problémának, és ezért nem foglalkoznak vele, hogy kiderítsék mi okozhatja, vagy hogyan tudnák kezelni.
Fontos tudni azonban, hogy hogy az orrnyálkahártya duzzanata maradandóvá is válhat, szélsőséges esetben szaglászavar vagy a szaglás elvesztése is előfordulhat miatta. Ezért ha állandó (allergiától és náthás szezontól független) orrfolyást, orrcsepegést tapasztalunk, orrváladékunk tiszta, bőséges, vízszerű, vagy időnként hirtelen eldugul az orrunk, érdemes vazomotoros náthára gyanakodnunk és kezelnünk azt.
Fül-orr-gégészeti vizsgálat során a szakorvostól megtudhatjuk, valóban ez a betegség okozza-e a panaszainkat, de fény derülhet egyéb, orrfolyást és orrdugulást okozó elváltozásokra is. Ilyen például orrpolip, amely az orrnyálkahártya jóindulatú túlburjánzása, az orrsövényferdülés vagy az orrmelléküreg-gyulladása is, melyeket szintén kezelni kell.


Segítsük a gyógyulást!


A tüneteket és a vazomotoros nátha kiváltó okát könnyen kezelhetjük: egyrészt a szakorvos által felírt, szájon át bevethető gyógyszerekkel (antihisztaminokkal), másrészt pedig olyan vény nélkül is kapható, természetes összetevőket tartalmazó orrspray-kkel, mint az Aqua Maris® és az Aqua Maris® Strong
Az Aqua Maris® a benne található ásványi anyagok révén ápolja a fokozottan igénybe vett orrnyálkahártyát, és támogatja annak regenerálódását. Rendszeres használatával biztosítjuk az orrnyálkahártya természetes közegét, hozzájárulunk sejtjeinek stabil működéséhez, segítjük a tisztulását és erősítjük a szervezet védelmét a behatolókkal szemben.
Az Aqua Maris® Strongmagas sótartalma révén segít az orrdugulás megszüntetésében is, mert vizet von el az orrnyálkahártyáról, ezzel csökkenti annak duzzanatát.
Ily módon az Aqua Maris® orrspray család mindkét tagja segítséget nyújt az orrcsöpögés és az orrdugulás megszüntetésében.
Az Aqua Maris® termékcsalád további előnye, hogy szemben a hatóanyagos készítményekkel hosszabb távon is alkalmazhatóak, mindaddig, amíg szükségét érezzük, mert nem okoznak hozzászokást. Hajtógáz helyett pumpával működnek, a sós oldat egyenletesen oszlik el az orrnyálkahártyán, könnyen adagolható, kíméletes az alkalmazása és nincs irritáló hatása.

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!